“La hospitalització provoca estrès i ansietat.
La música dóna eines per viure-la més positivament”

“XARXA”

És un projecte de musicoteràpia adreçat principalment a nens hospitalitzats crònics i/o de llarga estada. Es porta a terme des de l’any 2005. Es realitza a: L’Hospital Sant Joan de Déu d’Esplugues de Llobregat i a pediatria de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona i de la Corporació Sanitària del Parc Taulí de Sabadell. Anualment s’atenen un promig de 1.100 pacients.

FINALITAT: Donar suport a través de la música als nens que pateixen malalties físiques i/o psicològiques per contribuir en la millora de la seva qualitat de vida, especialment en el temps en que dura la hospitalització.

OBJECTIU: Provocar millores en els nens tenint en compte la seva vàlua personal, social i cultural a través d’accions i activitats musicals, amb uns objectius terapèutics establerts per a cada cas.

METODOLOGIA: S’utilitza la música en viu com a eina principal a través d’activitats rítmiques i d’oïda que inclouen la cançó, l’audició, el moviment, la interpretació musical i la improvisació i creació

JUSTIFICACIÓ:

L’aplicació de la musicoteràpia en medicina ha estat justificada per estudis realitzats per diferents persones del món de la medicina, Maranto el 1993 ho justifica des de diferents punts:

  1. La música pot incidir simultàniament a nivell biomèdic i psicosocial. La música sembla ser doncs una modalitat de tractament de la malaltia especialment eficaç i immediata.
  2. La música, a diferència de moltes altres intervencions mèdiques és un tractament no invasiu ni dolorós.
  3. La utilització de la música te poques contraindicacions i pocs efectes secundaris.
  4. La música és fàcilment accessible al pacient, tant en l’hospital com a casa, facilitant que el pacient assumeixi una part de responsabilitat i que participi en el seu propi tractament.
  5. La música és rendible si es compara amb el cost d’altres tipus d’intervencions mèdiques.

AQUEST PROJECTE S’APLICA A:

Prematurs i Nadons

La visita més dolça de la setmana és la que fem als més petitons: els de les incubadores, els que estan en “cangur” amb el pare o la mare, els que encara trigaran en anar a casa… Juntament amb els pares fem cantarelles i cançons de bressol que els enforteix el vincle amb el seu nadó. A cada un d’ells els hi dediquem una cançó de benvinguda al món que ajuda als pares a tenir-lo present durant el temps que encara no estaran tots junts a casa.

En cantar el nom del seu nadó, la mare s’emociona i ens diu: “La música és vida i la vida és música”

The effect of music and multimodal stimulation on responses of premature infants in neonatal intensive care Neonatologia. JM Standley – Pediatric Nursing, 1998

Unitat de Cures Intensives

Abans de pujar a planta sempre visitem la UCI. Sovint hi trobem nens que coneixem d’altres ingressos o fem nous amics que després trobarem a les diferents unitats. Els veiem en un dels moments més difícils de la hospitalització i una mica de música els dóna ànims a ells i als seus familiars per seguir lluitant.

Amb el so de les flautes es van aturar els sons de les màquines i una infermera ens va dir: “Heu vist com s’han estabilitzat les constants dels nens? Això ho ha fet la música” 

Musicoterapia con bebés de 0 a 6 meses en cuidados intensivos pediátricos Neonatologia. MJ del Olmo Barros – 2009

Neurologia

Sovint aquests nens es veuen limitats a l’hora de participar de les activitats de l’hospital. Els hi portem la música que els fa viure amb alegria i il·lusió el temps que han de romandre allitats. També els ajuda a comprendre una mica més què els hi està passant i a situar-se en el nou entorn.

En Tomeu, després de l’operació no connectava amb l’entorn. En sentir els primers acords de la guitarra es va incorporar dient “Vull tocar la guitarra” 

Music and well-being in long term hospitalized children. E. Longhi, N. Picket. 2007

Oncologia

Les sessions a oncologia són entranyables. Es creen uns lligams especials amb els nens i les seves famílies perquè els veiem durant força temps i habitualment en una situació d’aïllament . Amb la música els ajuda a evadir-se de l’espai on són i endinsar-se en un món diferent.

Dins d’una de les càmeres d’aïllament en Teo busca distreure’s. Amb els instruments i la imaginació viatgem al fons del mar.

Music therapy for Children and Addolescents diagnosed with cáncer. 2016. Philippa Reid

Salut mental

A la unitat de salut mental de l’hospital Sant Joan de Déu ingressen nois i noies en els moments de crisi de la seva malaltia. Setmanalment fem un taller de musicoteràpia per ajudar-los a comunicar-se, expressar-se, relacionar-se amb l’entorn i gaudir d’experiències agradables.

Rap elaborat per un noi:

“ … mejor levantarse y mirar hacia adelante, intentando de vez en cuando no caerse y derrumbarse, luchar contra el desastre, no dejar que el problema sea el que mande. Déjate ayudar porque sólo los que están a tu lado son los que te quieren de verdad…”

The role of music therapy in reducing post meal related anxiety for patients with anorexia nervosa MT Psiquiatria. J Bibb, D Castle, R Newton. 2015

Altres especialitats

Les musicoterapeutes conjuntament amb la Chil-life (infermera psicòloga) valorem d’entre tots els altres nens hospitalitzats els que necessiten una atenció especial. Prioritzem diversos aspectes: els nens que han patit una intervenció difícil, els que tenen molt de dolor, els malalts crònics… Amb les cançons i els instruments s’animen i sempre volen tornar a repetir.

Després d’una sessió de música i percussió el pare diu: “¡Gracias! Hacéis que esto sea mucho más llevadero”

Musicioterapia i hospitalització infantil: Music therapy can lower hearl rates of severely sick children. L Uggla, LO Bonde, BM Svahn, M Remberger… – 2016

Musicoteràpia al final de la vida
Obre la pàgina

En el moment més dur de la vida la música continua acompanyant i donant esperança.

Moltes gràcies a l’Associació Ressò de Musicoterapia, per haver vingut en un moment tan difícil, per dedicar unes cançons a en Joel i per fer-nos sentir aquesta pau amb les vostres cançons. Gràcies a tots, de bon cor!” Cosina d’en Joel.

Evaluación de un programa de musicoterapia en una unidad de cuidados paliativos. La perspectiva de los cuidadores. Vila, M. S., de Luis Molero, V. J., & i Ballespí, J. V. (2016).

EL PROJECTE XARXA ES COMPLEMENTA AMB:

Cicle de concerts als hospitals

FINALITAT: Fer arribar la MÚSICA EN VIU als hospitals per contribuir en la seva HUMANITZACIÓ, en la millora del seu AMBIENT SONOR i aportar vivències enriquidores als músics que hi participen.

Els concerts els fan músics voluntaris. Es realitzen al vestíbul i a les plantes de l’hospital, fent-los coincidir amb les dates assenyalades del calendari.

Tastets de música

FINALITAT: Fer arribar la MÚSICA EN VIU a les SALES D’ESPERA de consultes externes dels hospitals per contribuir en la seva HUMANITZACIÓ, en la millora del seu AMBIENT SONOR i aportar vivències enriquidores als músics que hi participen.

Els músics voluntaris prenen un compromís setmanal o quinzenal per fer música als diferents espais de consultes externes.

T’interessa? Contacta amb nosaltres, en parlem i ens adaptem

ON TREBALLEM

Hospital Sant Joan de Déu
Barcelona
Desde 2005

Hospital de la Santa Creu i Sant Pau
Barcelona
Desde 2010

Corporació Sanitària Parc Taulí
Sabadell
Desde 2014

Hospital Germans Trias i Pujol “Can Ruti”
Badalona
Desde 2009 a 2014

Hospital Materno Infantil Vall d’Hebrón
Barcelona
Desde 2005 a 2009